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You ask two questions on behalf of the State Board of Examiners of Psychologists (the 
"Board") about licensed specialists in school psychology and whether they may be exempt from 
the Psychologists' Licensing Act ("the Act") in specific circumstances. 1 

The Act, Occupations Code chapter 501, governs the practice of psychology. TEX. Occ. 
CODE ANN. §§ 501.001-.505 (West 2012 & Supp. 2013). Within the Act, the Legislature has 
authorized the Board to issue four separate licenses: (1) psychologist; (2) provisional license 
holder; (3) psychological associate; and (4) licensed specialist in school psychology ("LSSP"). 
!d. §§ 501.252, .253, .259, .260 (West 2012). "A person may not engage in or represent that the 
person is engaged in the practice of psychology unless the person is licensed under [the Act] or 
exempt under Section 501.004." !d. § 501.251. Section 501.004 states in relevant part: 

This chapter does not apply to . . . the activity or service of a 
person, or the use of an official title by the person, who is 
employed as a psychologist or psychological associate by a 
regionally accredited institution of higher education if the person 
performs duties the person is employed by the institution to 
perform within the confines of the institution .... 

!d. § 501.004(a) (West Supp. 2013).2 

1See Letter from Tim F. Branaman, Ph.D., Chair, State Bd. ofExam'rs of Psychologists, to Honorable Greg 
Abbott, Tex, Att'y Gen. at 1 (May 21, 2013), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 
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You ask whether a university must use the official title of psychologist or psychological 
associate when describing employees in order for those employees' activity and service to be 
exempt from the Act under section 501.004. Request Letter at 1. Section 501.004 exempts both 
"the activity or service of a person" and "use of an official title by the person" when employed as 
a psychologist or psychological associate by an entity subject to that provision. TEx. Occ. CODE 
ANN. § 501.004(a)(l) (West Supp. 2013). Nothing in the language of the statute requires that an 
official title of "psychologist" or "psychological associate" be used in order for the exemption to 
apply. Rather than conclude that an employee's job title is dispositive of whether the section 
501.004 exemption applies, a court would likely conclude that '"the function of the position at 
issue'" determines whether the individual is employed as a psychologist or a psychological 
associate. Cf Patton v. Jones, 212 S.W.3d 541, 549 (Tex. App.-Austin 2006, pet. denied) 
(applying the same analysis for purposes of the ministerial exception under the Free Exercise 
Clause of the First Amendment) (citation omitted). 

Furthermore, whether an individual is employed as a psychologist or psychological 
associate is a question to be determined in the first instance by the employing entity. See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. JC-0321 (2001) at 7 (explaining that whether a particular activity or service 
is beyond the scope of a licensee's employment is a question for the regionally accredited 
institution of higher education in the first instance). "It is, after all, the employing [entity] that 
has established any particular employee's scope of employment." Id. Thus, section 501.004 
does not require a university to use the official title of "psychologist" or "psychological 
associate" when describing employees in order for those employees' activity or service to be 
exempt from the Act under section 501.004. 

You also ask whether, pursuant to section 501.004, "an individual licensed as a specialist 
in school psychology (LSSP) who is employed by a regionally accredited institution of higher 
education (University) as an LSSP, is exempt from" the Act. Request Letter at 1. You explain 
that your question arises because while section 501.004 expressly exempts "the activity or · 
service of individuals employed as psychologists or psychological associates by a University, the 
Act contains no such exemption for LSSPs." Id. at 2. 

Although you phrase your question in terms of w~ether an individual is exempt, 
subsection 501.004(a) does not provide a blanket exemption for an individual. See TEX. Occ. 
CODE ANN. § 501.004(a) (West Supp. 2013). Instead, it exempts the activity or service that an 
individual performs as a psychologist or psychological associate employee of a specified entity. 
Jd.; Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0321 (2001) at 6. · And as discussed above, it is not the 
employee's title that is relevant, but the activity or service that determines the capacity in which 
a university employs a person as a psychologist or a psychological associate. 

2The Act does not define "regionally accredited institution of higher education." The Board has defined the 
term as "an educational institution which satisfies the standards of the accrediting association" for the region in 
which the institution is located. 22 TEX. ADMfN. CODE§ 463.6 (2013). 
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The Act authorizes psychologists to "engage in the practice of psychology." TEX. Occ. 
CODE ANN. § 501.002(5) (West 2012); see id. § 501.003(b) (explaining what it means to be 
"engaged in the practice of psychology"). Thus, a university to which section 501.004 applies 
could employ an individual with an LSSP license-or an unlicensed individual-to engage in the 
practice of psychology, and all activity or service performed within the scope of that 
employment would be exempt. See Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0321 (2001) at 6 ("Whether or 
not the employee ... is licensed is irrelevant."). As this office noted in a prior opinion, by 
exempting from the Act's application the activity or service of an employee of a regionally 
accredited institution of higher education, where the activity or service is within the scope of 
employment, the Legislature has indicated that generally "the Board is not to interfere in the 
workings of' those entities. I d. at 7. 
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SUMMARY 

A university is not required to use the official title of 
"psychologist" or "psychological associate" when describing 
employees in order for those employees' activity or service to be 
exempt from the Psychologists' Licensing Act under Occupations 
Code section 501.004. 

A university subject to section 501.004 could employ a 
licensed specialist in school psychology as a psychologist or 
psychological associate, and that individual's activity or service 
performed within the scope of the employment would be exempt 
from the Psychologists' Licensing Act. 
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